Jak pečovat o pleť a vlasy v létě?

Každá z nás jistě ví, jaká je hydratace důležitá pro tělo a pleť právě v letním období. Nejsou na tom jinak ani vlasy, které mohou na slunci trpět stejně jako dehydrovaná pleť. Pojďme si připomenout pár "letních" rád, díky kterým nenapáchal žádné škody na své kráse.

Péče o pleť

Zejména v létě škodlivé sluneční záření způsobuje vysušení pleti velmi snadno. To platí i pro mastnou pokožku. Jakmile k tomu dojde, pokožka nám dává jasné signály, že potřebuje pomoc. Těmito signály jsou pocit napětí, pálení či svědění, zarudnutí nebo dokonce šupinky a popraskaná nebo zesílená a povadlá pokožka.

Pokud vaše pokožka už nutně potřebuje hydrataci, nabízejí se k nápravě dvě možnosti. Pijte velké množství vody (bez bublinek) a používejte vhodnou kosmetiku. Moderní hydratační přípravky mohou vaší pokožce poskytnout optimální hydrataci až na 24 hodin. To platí i pro pokožku celého těla. Nezapomínejte na tělová mléka či olejíčky.

Ať už se chystáte na dovolenou k moři nebo opalovat se k rybníku, neobejdete se bez krému na opalování. Platit by mělo, že čím teplejší destinace nebo citlivější pokožka, tím vyšší ochranný faktor opalovacího krému. Chcete-li se o svou pleť pořádně postarat, nezapomeňte také na přípravky po opalování. Pokud se vám nepodaří sehnat krém určený po opalování, vaše pokožka bude v této situaci spokojená is obyčejným pleťovým mlékem. Na mírně až velmi spálenou pokožku po opalování je dobré použít panthenol, který koupíte v každé lékárně.

Péče o vlasy

Během horkého léta jsou vaše vlasy vystavené sluníčku, chlóru, soli či větru. Jejich ochrana před škodlivými slunečními paprsky má stejný smysl jako ochrana kůže. Co nejvíce noste klobouk či šátek nebo si vlasy postříkejte ochranným sprejem proti slunci. V nabídce jsou i speciální gely proti slunci nebo nesmývatelný kondicionéry chránící před UV zářením.

Po koupání si vždy z vlasů důkladně spláchněte chlorovanou nebo slanou vodu větším množstvím čisté tekoucí vody. Pokud není tekoucí voda dostupná, můžete použít i pitnou vodu z láhve. Večer je pak dobré vlasy umýt šamponem a ošetřit kondicionérem.

Slaná a chlorovaná voda není nic dobré zvláště pro barvené nebo odbarvované vlasy. Barvené vlasy dostávají díky slunci, soli i chlóru úplně jiné zabarvení. Blondýnky by zase mohli v bazénu s chlorovanou vodou zezelenat. Proto byste měli pokaždé, když vyjdete z moře nebo z bazénu, opláchnout vlasy ve sladké vodě.

Za větrného počasí si dlouhé vlasy stáhněte dozadu nebo spleťte do copu, aby nedošlo k zacuchání.

A nebojte se, že strávíte na dovolené většinu času péčí o svou pleť a vlasy. Každodenní procedura vám zabere jen několik minut, které se vám jistě vyplatí.

Žádné komentáře:

Okomentovat